Geschiedenis

Het voormalige politiebureau en brandweerkazerne van scheveningen, in de volksmond ook wel Kasteel Duinstraat genoemd.

Kasteel?

Op de hoek van de Duinstraat en het Schipperplein is het pand uit begin 1900 omgebouwd. In een gedeelte zitten kantoren en daarboven komen woningen en aan de andere kant zijn appartementen te vinden.

Het pand is tussen 1905 en 1909 gebouwd en het ziet er nog steeds prachtig uit met torentjes en een gedetailleerde gevel. Niet vreemd dat dit het Kasteel van Scheveningen werd genoemd, máár we komen gelijk met slecht nieuws. Het is geen écht kasteel waar koningen en prinsessen woonden.

Concepting

 

Een paar jaar voor de bouw was er een reorganisatie bij de politie en brandweer van Scheveningen. Het politiebureau aan de Keizerstraat was oud en vervallen en daarnaast kregen zowel de politie als de brandweer het steeds drukker omdat Scheveningen flink aan het groeien was. Onder andere in het Statenkwartier en de Belgische wijk werden huizen gebouwd.

Remodels

Er moest dus een groot, nieuw gebouw komen en iemand kwam met het slimme idee de politie en brandweer bij elkaar te zetten. Agenten konden dan de brandweer helpen met simpele taken zoals blussen.

Toen werd dus het gebouw aan de Duinstraat gebouwd. De rechtervleugel was van de brandweer en de linkerkant van de politie. Inmiddels heeft stadsherstel daar appartementen en kantoren gebouwd. Ook hebben zij op de gevel de tekst ‘Kasteel Duinstraat’ laten schilderen.

Sinds

1905